Ne ve všech státech platí stejná pravidla silničního provozu jako v ČR.

Rok se s rokem sešel a je to tady zase – čas dovolených a prázdnin. Velká většina podniká své cesty za letními zážitky svým vlastním automobilem, což s sebou přináší nutnost být na pozoru v rámci oblasti dopravních předpisů. Ne v každém státě totiž jsme jako řidiči povinni řídit se stejnými pravidly silničního provozu tak, jak je tomu v České republice. Pokud máte tedy v plánu opustit českou kotlinu právě automobilem, je vhodné seznámit se s pár základními odlišnostmi a zajímavostmi zahraničních předpisů.

 

Mezi stálice, které navštěvujeme čím dál častěji, řadíme naše sousedy – Německo a Slovensko. Věděli jste ale, že v Německu není rychlost na dálnicích neomezená (tedy nikoliv tak, jak bývá velmi často mylně uváděna), ale doporučená? Tato doporučená rychlostní hranice je stanovena na 130 km/h s tím, že může být změněna případným omezením v daném úseku. Na Slovensku pak záleží na tom, zda po dálnici projíždíme zastavěnou oblastní či nikoliv. Pokud ano, je zde běžná hranice 130 km/h snížena na 90 km/h. Novinkou může být omezení rychlosti či úprava možného maximální hodnoty promile za volantem, a to na základě věku či praxe řidiče. V Německu řidič s praxí (nejméně dvouletou) a starší 21 let může požít před jízdou alkohol a naměřit tak maximálně 0,5 . Z případného požití alkoholu jsou ale naprosto vyloučeni řidiči z povolání. V některých zemích je tato benevolence alkoholu za volantem běžná, otázkou zůstává, zda správná. Za minimum alkoholu v krvi v Německu potrestáni nebudeme, za co však již ano, je využívání navigačního systému, který je schopen nás varovat před vyskytujícím se silničním radarem. V tomto případě nám hrozí pokuta, která se může vyšplhat až na 80 EUR. V Rakousku či Itálii zase kupříkladu platí zákaz vychutnání si cigarety za volantem, je-li spolujezdcem nezletilec či těhotná žena.

 

A jak je to v případě snad té nejoblíbenější destinace, Chorvatska, kam se každoročně vydávají tisíce českých turistů? Ve většině případů nikdo nemine chorvatské dálnice, které nám již v ranních hodinách zajistí první možné pohledy na moře. Jelikož je tato destinace často vyhledávaná i mladými lidmi je nutné připomenout, že běžná maximální rychlost na chorvatských dálnicích může sice dosahovat až 130 km/h, ale pokud je řidičem osoba mladší 24 let s praxí méně než dva roky, platí pro takového jedince maximální rychlost 120 km/h.

 

S cestováním nejsou vždy spojeny pouze zážitky, na které rádi zavzpomínáme i po pár letech. Můžeme se totiž dostat i do nepříjemných situací. Jedna z nich může být dokonce i odebrání řidičského průkazu a zákaz řízení. Je to však vůbec možné? Zcela určitě ano. Řidičský průkaz lze odebrat a zakázat řízení nejčastěji v obdobných situacích, za které bychom byli stejně sankcionováni i na území České republiky. Nejčastěji se dle posledních statistik jedná o řízení pod vlivem omamné látky či alkoholu.

 

Ať se již vydáme kamkoliv, je zkrátka potřeba sledovat dopravní značení a v případě nejistoty zvolit spíše volnější tempo jízdy. Tak šťastnou cestu!

 

Pozn.: V případě nehody na území EU je vhodné vyplnit Evropský záznam o dopravní nehodě. Najdete jej v našich vzorech.