Může vám stát nahradit škodu způsobenou krizovými opatřeními?

Aktuálně začala platit tvrdá opatření k zamezení šíření viru. Ta ovšem způsobují nemalé komplikace především podnikatelům. Ve spolupráci s JUDr. Jakubem Dohnalem, advokátem a partnerem ARROWS Advisory Group vám přinášíme základní informace.

 

Náhrada škody způsobená krizovými opatřeními

Může vám stát nahradit škodu, která byla způsobená krizovými opatřeními v souvislosti s bezpečnostním stavem? Ano! Stát skutečně odpovídá za škodu vzniklou fyzickým i právnickým osobám v souvislosti s bezpečnostními opatřeními. Musí být ovšem prokázána příčinná souvislost mezi škodou a krizovými opatřeními. Za stát ve sporu vystupuje Ministerstvo vnitra.

 

Co k náhradě škody potřebuji?

  1. Všechny potřebné dokumenty o škodě, která mám k dispozici. Uchovávejte důsledně všechny dokumenty (jaké jste měli ztráty, jaké objednávky byli zrušeny, koho jste museli propustit atd.)
  2. Škodu je třeba uplatnit do 6 měsíců od té chvíle, kdy se o ní dozvíte.
  3. Musí tu existovat příčinná souvislost mezi škodou a krizovým opatřením.

 

Konkrétní právní úpravu naleznete v zákoně o krizovém řízení. V něm se ale píše hlavně o reálné škodě, nikoli škodě na zisku a je tedy otázkou, jak se bude náhrada škody fungovat v praxi. 

 

 

Rada advokáta:

Než se spoléhat na náhradu škody, je lepší v první fázi přijmout procesní opatření. Odborník Vám může poradit, jak efektivně upravit procesy a jak se v provozu pokusit o zmírnění škod, tak aby Vaše firma toto období přestála. Náhrada škody a státní podpora by neměla být primárním řešením.