Rok 2020 nám přinese určité daňové novinky. A s nimi i novou sazbu DPH na pivo.

Jak je to s DPH  na pivo v roce 2020?

Jsou toho plné sociální sítě – Instagram, Facebook, Twitter, to vše je poslední týdny zahlceno vtipy na jedno jediné téma – nová sazba DPH na pivo v roce 2020. Kromě již zmíněných vtipů se také na internetu vyskytlo velké množství článků, komentářů a teorií o tom, jak to s tím DPH vlastně bude. Pojďme si proto celou situaci společně trochu přiblížit.

 

Od 1. května 2020 se kvůli platnosti třetí a čtvrté vlny EET sníží sazba DPH na pivo na 10 %. To ovšem nebude platit stejně pro všechno pivo. Situace je ovšem podle prohlášení Ministerstva financí ČR zbytečně vyhrocená a lidé na internetu uvádí extrémní a ojedinělé případy, kdy by se situace se sazbou DPH na pivo zkomplikovala. Dále na stránkách Ministerstva financí ČR nalezneme informaci o tom, že sazby na pivo budou v podstatě pouze dvě; 10 a 21 %.
 

10% sazba

Vláda při zavedení první vlny EET snížila DPH pro stravovací zařízení z původních 21 % na 15 %, letos by ale DPH mělo ještě klesnout na 10 %. A právě těchto 10 % bude platit pro točené pivo, nealkoholické pivo a nealkoholické nápoje podávané ve stravovacích zařízeních.
 

21% sazba

Vše zůstává při starém, pokud se budeme bavit o pivu točeném i baleném konzumovaném mimo restaurační zařízení. Zde tedy bude uplatněna 21% sazba DPH.
 

15% sazba

Pozor, vyskytuje se tu ale ještě třetí kategorie, která také zůstává původní, a to pro nealkoholické pivo a nealkoholické nápoje, ovšem s nutností konzumace mimo restaurační zařízení. Pro nealko pivo a nealko nápoje konzumované v restauračním zařízení se uplatní nová 10% sazba.

Pro lepší orientaci si to ukážeme na několika příkladech. Dejme tomu, že byste šli s rodinou do restaurace, kde si objednáte točené pivo, lahvové pivo, nealko pivo (zde nezáleží, zda je točené, z lahve nebo plechovky) a limonádu. Na všechny nápoje s výjimkou lahvového piva by byla uplatněna 10% sazba DPH, protože se jedná o nápoje konzumované v restauračním zařízení. Na alkoholické lahvové pivo či pivo z plechovky se uplatní 21%, jako kdybyste ho konzumovali mimo restaurační zařízení – to v praxi znamená např. pivo točené či prodávané ve stánku. Důvodem je to, že pivo natočené do plastového kelímku ve stánku nenaplňuje rysy restaurační služby a podle ministryně Aleny Schillerové je tato služba srovnatelná s prodejem zmrzliny v kornoutu venku ve stánku.
 

Obavy z kombinování různých sazeb DPH se objevují zejména ve spojitosti se strachem podnikatelů z kontrol finanční správy. Spekuluje se o tom, že podnikatelé si ze strachu, aby sazbu nepočítali špatně a nebyli za to následně pokutováni, budou pro jistotu rovnou na vše počítat 21% sazbu. Dalším kontroverzním bodem v této problematice je role tvrdého alkoholu. Vláda chce totiž bojovat s vysokou spotřebou alkoholu v ČR, proto zvýšila tzv. spotřební daň z lihu – ta se ale, jak správně tušíte, týká pouze tvrdého alkoholu, piva nikoliv.