Co to je, proč a kdy ho potřebuji?

Rozhodli jste se, že prodáte či pronajmete dům, nebo máte v úmyslu začít právě stavět? V tom případě je na čase začít řešit PENB – Průkaz energetické náročnosti budov, který se přikládá k žádosti o stavební povolení nebo k ohlášení stavby.

 

Tento průkaz vyčísluje celkovou spotřebu energie při běžném provozu stavby a následně ji řadí do jedné z kategorií od A (nejúspornější stavba, tzv. mimořádně úsporná) do G (nejnáročnější a nejdražší na provoz, tzv. mimořádně nehospodárná).

 

Podle zákona je povinen si obstarat průkaz každý stavitel a vlastník všech novostaveb – bez dodání PENB Vám nebude uděleno stavební povolení. Dále každý, kdo stávající nemovitost pronajímá jako celek, prodává či výrazněji renovuje (výraznější renovací je myšleno alespoň 25 % celkové plochy obálky budovy). Průkaz si necháte vystavit u energetického experta, jejich seznam lze najít na webu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Průkaz je platný 10 let (pokud budovu v průběhu nerenovujete) a jeho vypracování Vás vyjde na několik tisíc korun, částka se však liší podle typu a velikosti budovy a také podle toho, u koho si jej necháte vypracovat.

V případě ignorování této povinnosti Vám hrozí až stotisícová pokuta, právnickým osobám až dvěstětisícová!


Samozřejmě i zde najdeme určité výjimky, kdy PENB není potřeba, a to konkrétně pokud jde o:

*       budovu s celkovou energeticky vztažnou plochou menší než 50 m²,

*       budovu určenou pro bohoslužby a náboženské účely,

*       památkovou budovu,

*       průmyslovou nebo zemědělskou budovu s roční spotřebou do 700 GJ,

*       stavbu pro rodinnou rekreaci.

 

Stavbou pro rodinnou rekreaci je typicky myšlena chalupa či chata. Zde průkaz není potřeba, pokud je budova užívána jen po určitou část roku a její celková spotřeba energie nepřekročí čtvrtinu toho, co by spotřebovala při celoročním obývání.

 

Další případ, kdy PENB nepotřebujete, je při prodeji/pronájmu staré budovy postavené do roku 1947, která od té doby neprošla žádnou větší rekonstrukcí. Tato budova spadne automaticky do kategorie G – tedy mimořádně nehospodárné.


Na závěr ještě pár rad. Pokud jste se ocitli v pozici na opačně straně, tedy v pozici kupujícího, vždy si o průkaz energetické náročnosti zažádejte. Budete pak mít představu o tom, kolik Vás bude provoz dané budovy stát. Dejte si pozor v případě, že budovu inzeruje realitní kancelář, která má v případě, že jí majitel nedodal PENB, povinnost do inzerátu uvést kategorii G, informace tudíž může být zkreslená.